Sider

torsdag 16. august 2012

Stort staudebed.

Vi ble spurt om å planlegge og plante et stort bed utenfor HANSA 2012 på Furustrand camping. Per og Hege var nede ved påsketider å så på området. Det ligger helt nede ved sjøen så her gjaldt det å prøve å finne planter som kunne tåle endel salt og vind.
Etter litt tid på papiret og litt planlegging var vi nede å plantet i mai og juni. Dette ser nå ut til å gro seg bra til og det blir spennende å se til neste år om alt klarer seg, noe vi både tror og håper. Vi har vært nede og luket og skal fortsette å vedlikeholde det til det tetter seg og dekker godt. Så langt i år har vi kun byttet ut en lavendel som vi plantet i mai.
Vi har også lagt dryppslange i hele bedet for å sikre at plantene får vann under etablering og også senere om det kommer tørkeperioder.

Nedenfor kommer litt bilder av bedet og bilde av plantene vi har brukt og med litt beskrivelse av disse.

Oversiktsbilde mot venstre....
....og mot høyre.


Solblærespirea - Physocarpus opulifolius 'Little Devil'.  En kompakt solblærespira med mindre blader og mer kompakt vekst enn mange andre sorter. Blir maks 150 cm høy. Får hvite til svakt rosa blomster i juni. Nøysom, men vil få finest farge i mye sol som så mange andre blodfargede busker. H6.

Bjørkebladspirea -Spirea betulifolia 'Torgold'.  En spirea som dekker godt og også får flotte høstfarger. Blomstrer med hvite blomster i juni/juli og kan bli 1-1,2 meter høy. Også en nøysom og herdig busk. H8. 'Torgold' har gulere bladverk enn vanlig bjørkebladspirea. 

Strandakattehale - Lythrum salicaria 'Robert'. En opprett og flott staude. Blomstrer med rosa blomster i juli-september og blir 60-80 cm høy. Dekker godt og er en god plante i anlegg. Også fin til snitt. H7.

 Lavendel - Lavandula angustifolia 'Munstead Dwarf'. Her valgte vi å plante norskproduserte planter siden disse er dyrket ute i Norge og tåler norske forhold godt. Blomstrer fra juni og utover. Lavendel beskjæres 2/3 hver vår for å holde den tett fra bunn.


 Alunrot - Heuchera micrantha 'Palace Purple'. En veldig flott bladplante som også tåler bra med tørke. Blir 60-80 cm høy under blomstring og blomstrer med lyse rosa blomster. En god dekkplante som får veldig flott farge i full sol.


Blodstorkenebb- Geranium sanguineum 'Max Frei'. Ble kåret til årets staude i 2007. Det er kun plantet inn et lite felt med denne, men den ser ut til å trives godt. En flott storkenebb som dekker godt og lyser opp med sine rosa blomster. Blir 15 cm  høy.


Steppesalvie - Salvia nemorosa 'Caradonna'. En salvie som er blåere i stilken enn de andre salviene som ofte er i salg. Blomstrer fra juni og utover. Klippes denne litt tilbake når den er nesten ferdig blomstret kommer det et flor til om høsten er god. Tåler mye tørke. Disse plantet vi som 9 cm potter og de har vokst seg frodige i løpet av kort tid.


Purpursolhatt - Echinacea purpurea 'Magnus'. Solhatt hører vel til i enhver stauderabatt :) Flotte opprette rosa blomster og blomstrer fra juli. Blomstene står lenge og er også gode til snitt. En god humle og sommerfuglplante. Blir rundt 70 cm høy, H5.


Hagerørkvein - Calamagrostis acutifolia 'Karl Foerster'. Vi ville ha strå ved sjøen. Dette er et super prydgress som tidlig får aks. Det er også en fin effekt i vinden og behagelig å sitte å se på :)  Blir ca 1 meter høy.  Et alternativ til denne er sorten 'Overdam' -den er litt mer opprett og hvitstripete i bladverket. Prydgress bør klippes om våren og ikke på høsten da mange av de har hule stengler så fukt kommer lett ned til røttene og det kan råtne bort i løpet av vinteren om det klippes høst.


Storkenebb - Geranium 'Rozanne'. Dette er en super storkenebb som dekker fort mye. Blå blomster fra juni og til langt utpå høsten. Dette har vært en sort det har vært vanskelig å få tak i i år. Vi plantet derfor planter fra nyproduksjon så de var små ved planting, men noen uker etter hadde endel av de begynt å blomstre.


Månedsjordbær - Fragaria vesca semperflorens var Alexandria.  Disse måtte vi bare plante fordi leverandøren vår hadde noen fantastisk flotte planter i 5 litere så det ble mye plante med en gang. Månedsjordbær produserer blomster og bær fra juni og til langt utpå høsten. Bærene er litt større enn markjordbær og har litt samme smaken. Bør først høstes når bærene er helt røde for da har de best smak. Dette er en ypperlig kantplante da den ikke setter utløpere og holder seg i en god tue. Vi plantet den i kant ned mot stien sånn at folk som bruker stien kan stoppe og ta seg en smak. Siden bedet er opphøyd fra stien er det heller ikke noe problem med hunder og tissing om de er forbi for de rekker ikke opp ;)


Vårfloks - Phlox subulata 'Scarlet Flame' . Denne er plantet i kant ned mot steinene og har allerede nå begynt å dekke ganske godt og har noen blomster her og der selv om den har den største blomstringen i mai. Lav og godt dekkende staude som lyser opp med sine rosa blomster. 15 cm høy, H7.


Barlind - Taxus x media 'Farmen'. Barlind er en vintergrønn busk som både tåler klipping godt og salt. Bryter godt fra gammelt ved. Denne legger seg litt utover og er et grønt innslag i bedet. H5.


Bjørkebladspirea - Spirea betulifolia 'Tor'. Samme egenskaper som nevnt over under 'Torgold', men denne har et grønnere bladverk.


Rose - Rosa 'Morden Sunrise'. Her måtte vi prøve ut de kanadiske rosene og se hva de er gode for. Denne blomstrer fortsatt og så frisk ut. De kanadiske rosen har god herdighet og passer godt inn i det norske klimaet.


Rose - Rosa 'Henry Hudson'.  En rugosahybrid i explorerserien. Kandisk rose. Rugosahybrider er ofte sunne og friske roser Denne har også duft og remonterer. 






2 kommentarer:

  1. Kjekt at det lokale hagesenteret har egen blogg :)
    Jeg har nylig planta to stk strandkattehaler i hagen og ser at bladene er fulle av brune prikker/flekker. Er dette en sykdom? Hva skal jeg evt. gjøre? Takk for svar!

    SvarSlett
  2. Hei.
    Ja, vi syns det er litt gøy å ha en blogg der vi kan legge ut litt av alt vi holder på med og kanskje også gi litt inspirasjon :)

    Litt vanskelig å si uten å ha sett planta, men er det bladene nederst som er stygge kan det rett og slett være at planta har blitt for kraftig i forhold til potta den er dyrket frem i. Plantene vi plantet i det bedet fikk vi tidlig og de var kraftige og fine, da de kom i mer jord har de vokst enda mer. Strandkattehalene som fortsatt står i potte sturer mer og har mistet blader i bunn nå på høsten. Det er ikke sikkert du trenger å gjøre stort da disse er lite utsatt for sykdom. De har nok rett og slett hatt det litt tøft frem til du planta de.

    Men som alle planter med flekker, prikker, rust, meldug mm kan man også plukker bort alle de stygge bladene og kaste de i restavfallet.

    SvarSlett