Sider

mandag 17. september 2012

Oldenborrer


Vi har hatt noen kunder innom de siste dagene som sliter med at fuglene hakker opp plenen slik at den blir stygg og hullete. Mest sannsynlig er de på leting etter oldenborrelarver som er store og metter godt nå på høsten. Grevlingen kan også grave etter disse og etterlate en stygg plen. 

Dessverre er det ikke noe hageeiere som har angrep av oldenborrelarver på plenen kan få gjort med det nå. Da må de vente til neste år og behandle plen med nematoder om det er hageoldenborre de har fått besøk av. 
Får man kastanjeoldenborre eller sankthansoldenborre på besøk er det litt verre. 

En liten beskrivelse av de forskjellige oldenborrene vi har i Norge, mest på hageoldenborre for det er denne som kan bekjempes. Kilde er bioforsk.  


Hageoldenborre: 
Foto: Wikipedia.
Utbredt i hele Sør-Norge. Den voksne hageoldenborren er 9-12 mm lang, metallglinsende svart, blå eller grønn på hodet, forbryst og underside. 

Det er larvene som gnager på røttene i plenen og i enkelte tilfelller er det så stort angrep av store stykker av plen kan rulles av siden det ikke er flere røtter igjen. Stor aktivitet av biller på plenen i mai/juni på solrike dager er typiske for denne type oldenborre. Dette er den eneste oldenborren som er aktiv om dagen. 

De voksne hageoldenborrene kan gnage huller eller snauspise blader på løvtrær og også urteaktige planter og kan også noen ganger gjøres skade på knopper og frukt, feks på epletrær. 

Generasjonstiden er 1 år. Egg legges i mai/juni, larvene klekkes i juni/juli og vokser seg store, overvintrer. I april/mai forpupper de seg og i mai/juni er de biller. Og så er det på'n igjen. 

Foto: Biopix.dk JC Schou
Bekjempelse: Er det store angrep kan du frese opp plenen, plukke larver og la dyr og fugler gjøre resten. 
Hageoldenborre er eneste oldenborre som kan behandles med nematoder, disse får du bestilt på de fleste hagesenter og de leveres i juli. Behandlingstid er fra midten av juli og ut august.  Da er neste generasjons larver små nok og nematodene vil virke. 
Nematodene bærer med seg en bakterie som frigjør dødlige giftstoffer inni larvene. Etter 2-3 uker er det en ny generasjon nematoder som vil finne andre larver og angripe de. Etter 3-6 uker vil du se resultat. 
Nematodene er ømfintlige for lys så behandling må foregå på kveldstid. Det må heller ikke tørke opp de første to ukene etter behandling for da virker ikke nematodene. Da må det vannes for å unngå dette. 


Sankthansoldenborre: 
Foto: Wikimedia.
Utbredt på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet. Den voksne billen er 14-18 mm lang, lys brun med lyse hår og mangler haletapp bakerst på bakkroppen. De voksne oldenborrene svermer rundt midtsommer. Derfor har de også fått navnet. Svermer i skumringen like etter solnedgang. 

Larvene lever i jorden  i 2 år og spiser også gressrøttene. De voksneoldenborrene svermer en ukes tid rundt midtsommer og legger også egg da. Svermer rundt i løvtrær fra skumring og til det blir mørkt. Under svermingen kan de voksne oldenborrene gnage hull eller snauspise blader på løvtrær.

Ved angrep kan plen graves opp eller freses opp og larver plukkes eller la fuglene ta de. Så lar du jorda ligge brakk (udyrket) en stund før du anlegger ny plen.Det er ingen vits å så plen i jord det fortsatt er larver i.  Ingen kjemikalier eller nematoder hjelper mot disse. 

Kastanjeoldenborre:  

Foto: Wikipedia.
Utbredt på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet. Den voksne kastanjeoldenborren er 20-30 mm lang, har svart hode og forbryst, rødbrune dekkvinger med opphøyde lengdelister.

De voksne oldenborrene kommer frem  i slutten av mai/begynnelsen av juni. De er avhengig av at temperaturen i jordoverflaten er 10-11 grader ved solnedgang før de blir aktive. De svermer i tussmørket like etter solnedgang. Så har de en periode på 2-3 uker hvor de gnager på blader av løvtrær. Hunnene flyr så tilbake for å lege egg og kan legge opp mot 50 egg som klekkes etter 6-7 uker. 

I år 2 og 3 har larvene størst næringsbehov og gnager røtter som de to andre oldenborrelarvene. Så forpupper de seg i juli og klekker i august. Billene overvintrer i jorda før de graver seg opp og det tar 4-5 år fra egg til voksen. 

Heldigvis er dette den mest sjeldne oldenborrelarven i hager. Som santkhansoldenborre finnes det ingen behandling mot disse larvene annet enn å frese opp jorden og la fuglene forsyne seg. Det er ikke noe vits å så eller legge ny plen så lenge disse er i hagen.